I 2019 vil klodens beste postjegere samles til dyst i Østfold. Men mesterskapet der løpere fra over 50 nasjoner vil delta, vil ikke bli en fest forbeholdt eliten. Også skoleelever skal ledes inn på den rette vei.

 

Onsdag ble det klart at Østfold orienteringskrets får to millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. Men pengene skal ikke brukes til forpleining av eliteutøvere eller av internasjonale idrettspamper under den kommende o-festen i fylket.

Riktignok har orienteringskretsen og de åtte arrangørklubbene en klar ambisjon om å lage tidenes beste orienterings-VM. Men i satsingen inngår også flere miljøvennlige og innovative arrangementer, samt barne- og ungdomsaktivitet på alle skoler. Hvilket inkluderer skolekart for samtlige skoler i Østfold. I tillegg vil det bli fokus på bedriftsaktivitet med fokus på folkehelse.

Orienteringskretsens prosjekt for folket har fått navnet «FinnFram i Østfold».

Hjelper skolene

Det står nedfelt i fagplanen for kroppsøving at elever ved sjuende trinn i grunnskolen skal kunne orientere seg ved hjelp av kart i kjent terreng. Men en slik aktivitet har for mange elever vært enkel eller spesielt lystbetont. For 20 år gamle svart-hvitt kart stemmer dårlig med dagens terreng.

– Med midlene vi nå har til rådighet vil vi kunne hjelpe skolene med å få gjennomført god opplæring og aktivitet med kart, forklarer Elsie Brenne, som blant annet sitter i styret for VM i orientering 2019.

O-folkets håndsrekning til skolene, vil som nevnt, bestå av å utvikle skolegårdskart og nærmiljøkart. Men de skal også bistå med kompetanseheving hos lærerne.

I kretsregi

Det er altså orienteringskretsen som skal lede arbeidet. Men også klubbene skal bidra med opplegg og aktiviteter på skolene i sitt nærmiljø. Under VM i 2019 vil det for øvrig bli en egen «skoleklasse» for elever som ønsker å prøve seg i konkurranse.

Kretsen skal dessuten sørge for at det blir lagt til rette for park- og byorientering rundt om i Østfold, og at også mennesker med funksjonsnedsettelser kan delta.

Hva angår skoleorientering har Halden skiklubb allerede gjennomført et prøveprosjekt mot skolene i grensebyen.

Stolpejakt

De siste års kanskje mest populære folkehelsetiltak, Stolpejakten, vil få en sentral plass i det som skal gjennomføres av aktiviteter fram mot orienterings-VM. Under møtet med klubbene på Quality-hotellet på Grålum onsdag redegjorde Kjell Einar Andersen fra Norges Orienteringsforbund om erfaringene som er gjort i Sarpsborg, der stolpejakt de siste årene har vokst til å bli et svært omfattende og viktig folkehelsetiltak.

 Per Bergerud er blant dem som jubler over breddetiltakene i Østfold.

– Dette vil gagne både folkehelsa og alle skoleelever i fylket. I tillegg vil tiltakene bidra til å øke interessen for mesterskapet i 2019, forklarer en fornøyd VM-sjef.

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer