President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt.

- Etter OL på Lillehammer i 1994 erklærte Juan Antonio Samaranch "the best olympic wintergames ever"...? Sier WOC 2019s medarbeider - og fisker etter noe lignende når vi prater med Haldna umiddelbart etter at de svenskene herrene har mottatt sine gullmedaljer lørdag kveld.

- Jeg trenger litt tid til å tenke på det..., svarer Haldna, som har opplevd hele 24 verdensmesterskap i orientering, før han legger til:

- Men dette definitivt et av de beste VM-ene i orientering.

- Mesterskapet har vært annerledes. Nå var det igjen bare skogsdistanser på programmet, og alle finalene ble arrangert fra én arena, sa Haldna, og fortsatte:

- VM-organisasjonen var svært dyktig. Over alt denne uken har jeg møtt smilende funksjonærer og ledere. Det tyder på at folk har kontroll og at VM-organisasjonen har vært sterk. Dere er dyktige i Norge, og dere klarte å levere et arrangement på høyest mulige nivå!

Det er her vi bli overivrige og fisker etter "best ever"-konklusjonen, som har vært et mål for WOC 2019.

Haldna sier seg veldig fornøyd med at det ble en slik god TV-produksjon, som kan bidra til å øke orienteringssportens synlighet. Han forteller at WOC 2019 ble direktesendt til seks land. På sprint-VM i Danmark neste år er målet at TV-stasjoner i 10 land vil sende direkte.

- Jeg fikk også det dramaet jeg håpet på i åpningstalen min: Selv om det var synd for dere i Norge, så var det en bra utvikling i herrestafetten. Med tanke på TV, så er det som i skiskyting, folk lurer på hvem som bommer. Om alle hadde truffet alle blinker hver eneste gang, ville ikke skiskyting vært spennende. Og det er fint å vise TV-publikum at også verdens beste o-løpere er menneskelige og gjør feil under en VM-konkurranse.

- Flere utøvere har syntes at det har blitt litt vel mye transportstrekk - på veier på langdistansen og på kryss og tvers over golfbanen i alle finalene i dette VM-et?

- Det vil alltid være et kompromiss mellom TV-produksjon, arena og terreng. Men de beste har vunnet, samtidig som også løpere fra mindre o-nasjoner har "overlevd", sier Haldna.

I den avsluttende delen av samtalen nevner han også at han synes at det er ekstra hyggelig med Simona Aebersold (21), som har tatt medalje på alle de tre distansene, og Kasper Fosser (20), som ble sølvvinner på langdistansen.

- Det viser ungdom at det er mulig å hevde seg i verdenstoppen i orientering i ung alder. At man ikke nødvendigvis må trene steinhardt til man er langt oppi 20-årene før man kan få uttelling, sier IOF-presidenten.

Oppsummering2

Også Per Bergerud var en fornøyd mann lørdag kveld, der han gikk og takket funksjonærer i målområdet for innsatsen.

Den daglige lederen, direktøren for WOC 2019, kan som alle andre se tilbake på en herlig uke - etter nitide forberedelser:

- Dette er meget bra gjennomført! Jeg vil rette en stor takk til alle frivillige, som har gjort en fantastisk jobb. Særlig i dag, da forholdene var svært vanskelige med alt regnet, sa Bergerud, og fortsatte:

- Jeg vil også takke alle støttespillerne til mesterskapet: Staten, fylket, kommunene, sponsorer og støttespillere for øvrig som har vært med på å gjøre dette mulig.

- Et VM helt uten feil?

- Vi har korrigert litt småting fra dag til dag, særlig i starten. Men dette har vært småting og ikke noe som publikum, utøvere eller media har merket.

- De største problemene var en trafikkulykke mellom Skiptvet og Sarpsborg som gjorde at man kom litt sent fram til karanteneområdet onsdag. Og i dag ringte VG meg og sa at det gikk rykter om en ulv i nærheten av løpsområdet for stafetten. Til det siste svarte jeg at ulven helt sikkert ville holde seg unna.

Det gjorde den, og dermed fikk heldigvis ikke WOC 2019 og IOFs president mer drama enn vi kunne ønske oss... 

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer