- I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019.

Dermed ble en helsvensk avslutning av verdensmesterskapet i orientering, med seier blant både damene og herrene.

Finland løp inn til sølv og tok sin første medalje i herrestafetten på 10 år, mens Frankrike forsvarte bronsemedaljen fra i fjor. Tsjekkia ble nummer fire og Sveits nummer seks - mens de norske herrene måtte ta til takke med en femteplass, etter å ha vunnet de tre siste årene.

Inn fra den første etappen kom 13 lag i løpet av bare 16 sekunder. Aller først vekslet Henry McNulty for Australia, med finske Aleksi Niemi, som hadde styrt feltet det meste av etappen, hakk i hæl. Tittelforsvarer Norge med Gaute Hallan Steiwer var nummer 5, og Sverige nummer 13, de nevnte 16 sekundene bak.

- Du ble med feltet rundt på etappen din?

- Ja, jeg hadde bare én oppgave denne uken: Å ikke "fuck it up(!)", rote det til, smilte Sveriges Johan Runesson i seiersintervjuet.

På den andre etappen sprengte Norges dobbelte gullvinner fra dette VM, Olav Lundanes, feltet. Finske Elias Kuukka maktet å følge bare 33 sekunder bak. Emil Svensk holdt Sverige inne i gullkampen og var tredjemann inn til siste veksling, 1.22 bak Norge.

Frankrike, Sveits, Tsjekkia og Østerrike var nå drøye tre minutter bak.

- Jeg gjorde én liten feil, men dette var et veldig bra løp, sa Svensk. Han tapte bronsekampen på mellomdistansen fredag med ett sekund til Magne Dæhli, men kan nå reise hjem som verdensmester. 

Og Emil ga ankermann Gustav Bergman gullhåp: - Du har kort gafling på førstesløyfa, ropte Emil til lagkameraten.

- Så jeg kjørte på. Og det var fint å se Norge bare 15 sekunder foran meg da jeg kom inn til runding, smilte Bergman i seiersintervjuet.

- På vei ut på den lange sistesløyfen skjønte jeg at vi kom til å vinne! For Magne (Dæhli) så seg stadig over skulderen og virket stresset. Da vi kom opp på høyden ved sjette post forsvant han og finnen (Miika Kirmula). Og da visste jeg at jeg var alene i tet, sa Bergman.

Han løp klokkerent resten av løypa - og det var bare seiersfesten og high fives langs oppløpet som gjorde at seiersmarginen ikke ble større.

H1Sverige 2

Dæhli gjorde en liten feil på den første sløyfen, en større feil på sjette post, og så en ny feil mot slutten - slik at franske Lucas Basset og finske Kirmula smatt forbi. Inn mot mål passerte også Tsjekkias Vojtech Kral.

H2Finland
Finsk sølvmedalje

H3Frankrike

Frankrike inn til bronse

Etter måling måtte en naturlig nok særdeles skuffet Dæhli samle seg før han gikk til NRK og fortalte om løpet.

Norge

Sverige vant herrestafetten for første gang siden 2014. Den offisielle seiersmarginen ble til slutt 1.34 til Finland, 1.43 til Frankrike, 1.50 til Tsjekkia og 1.55 til Norge. Sveits var et halvt minutt bak allerede etter åtte-ni minutters løping og ble til slutt nummer seks, 2.43 bak Sverige. 

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer