Rundt 120 av de 700 frivillige under WOC 2019 er ungdommer i alderen 16-25 år. 96 av dem inngår i prosjektet Unge Frivillige.
Unge Frivillige har vært samlet to ganger i forkant av VM, de bor og står på sammen under hele mesterskapet, og de skal møtes igjen for en oppsummering i bakkant av WOC 2019. Prosjektet støttes med midler som var igjen etter de vinterolympiske ungdomslekene på Lilehammer i 2016.
I tillegg til at de unge bidrar til at WOC 2019 blir strøkent, får de verdifull erfaring for å ta ansvar ved senere arrangementer.
- Ungdommene har gjort en kjempeinnsats! Roser leder for de Frivillige under WOC 2019, Svend Sondre Frøshaug.
- Jeg tror de begynner å bli slitne nå. Det har vært mye å gjøre, de har hatt lange dager, jobber hver eneste dag, og de bor på en skole. Men de har god moral. Det er bare når det er lite å gjøre, at de kjeder seg. Og alt i alt har de gjort en kjempejobb, sier sjefen.
Vi treffer tre av de Unge Frivillige i inngangsteltet til WOC 2019 fredag. Amanda Skyttersæter Saugerud (18) fra Konnerud og Amélie Felicia Aamodt (17) fra Oppsal har fått jobben med å kreve inngangspenger, og Christopher Ladim (17) fra OK Moss er moralsk støtte, før han skal ut i skogen og være postvakt på mellomdistansen.
- Det er veldig gøy å hjelpe til med WOC 2019 som Ung Frivillig. Alle bor sammen på Kruseløkka ungdomsskole i Sarpsborg, vi spiser sammen og vi reiser til og fra løpene sammen, sier Amanda, og fortsetter:
- Og så er det tilrettelagt slik at de som vil, kan få løpe Norgescupløpene tirsdag og fredag. Vi har fått prøve mange forskjellige oppgaver. Vi fikk velge oppgaver på forhånd, og veldig mange av oss har fått prøve veldig mye forskjellig.
- Veldig spennende å få hjelpe til, smiler Christopher.
- Det er litt slitsomt til tider, men veldig gøy, sier Amélie. - Under VM har jeg fått oppgaver på litt andre steder enn der jeg vanligvis får tilgang. Blant annet i mål, og her ved inngangen.
- Er det noen som klager på å måtte betale inngangspenger?
- Noen er litt misfornøyde. Men det inkluderer jo også parkering, og det går veldig greit, sier Amelie.
- De fleste betaler gladelig. De synes det er stas å få komme og se på VM. I sted var det noen her som aldri har vært på o-løp før. De så VM på TV på onsdag og kom for å oppleve mesterskapet "live" her i dag, forteller Amanda.
- Pengene går til et godt formål, smiler Per Fosser etter å ha betalt for inngangen. Stafettverdensmesteren fra 1970 og bestefaren og støttespilleren til onsdagens store, positive VM-overraskelse, sølvvinner Kasper Fosser, betaler inngangsbilletten med glede.
Hva er eller blir høydepunktet under VM-uka?
- Å sitte på en post under langdistansefinalen. Da kom jeg veldig tett på løperne og fikk se dem i "action". Lundanes i full fart. Det hørtes ut som det kom en flokk gjess, slik han pustet. Jeg tror også medaljeseremonien i Sarpsborg fredag kveld blir et høydepunkt. Og så håper jeg at Magne Dæhli vinner i dag. Han var så skuffet på onsdag. Og jeg unner ham virkelig hans første individuelle VM-medalje, sier Christopher.
- Det er jo fortsatt to VM-finaler igjen, så jeg vet ikke hva høydepunktet vil bli. Men bare det å få være med og få lære om alt som ligger bak et så stort arrangement, har vært veldig bra. Å få være sammen med alle vennene mine og jobbe så tett på VM og VM-organisasjonen er også et høydepunkt, mener Amanda.
- Høydepunktet har vært å få flere nye venner og få komme på baksiden av VM-konkurransene, oppsummerer Amélie.