Hele fylket bidrar når Østfold skal arrangere sitt første verdensmesterskap. For publikum betyr det at maten blir preget av friske lokale råvarer fra hele Østfold på arena.
- Vi gleder oss til å smaksette menyen med så mange råvarer og produkter fra Østfold som mulig. At lokal mat og drikke har fått en så stor og viktig plass i Østfold første og siste VM skal merkes. Målet er at flere arrangementer, event, konserter eller markeringer i/av kommunene vil ta etter og se at det er mulig å bruke mat og drikke fra eget fylke når det arrangeres stor og små opplevelser, sier Ann Kristin Andreassen, daglig leder i Guldkorn SA – Smak på Østfold.
Guldkorn SA – Smak på Østfold, er en interesseorganisasjon og et samarbeidsforum for hele verdikjeden innen mat og drikke. Guldkorn skaper de gode møteplassene for kunnskap, nettverk og nyskaping på tvers av fag – og produksjonsområder. Guldkorn skal bidra til økt verdiskaping gjennom omdømme, bevisst – og synliggjøring av mat og drikkeprodusenter.
Viktig for unge idrettsutøvere
Tidligere skihopper og direktør for VM i orientering 2019, Per Bergerud, mener det er viktig å sette fokus på mattilbudene på idrettsarrangementer:
- Idrettsutøvere, og særlig de unge, er avhengig av sunn mat for å få effekt av trening og skape best mulig grunnlag for å konkurrere. Dessverre har det vært veldig vanlig at man tyr til lettvinte løsninger på idrettsarrangementer, hvor utvalget er begrenset og ofte inneholder mye sukker. VM i orientering 2019 har hele tiden ønsket å gjøre en endring og satte seg tidlig et mål; Vi skal servere lokal og sunn mat og drikke!
Stort engasjement fra fylket og det lokale næringslivet har vært en veldig viktig pådriver for å få på plass et godt tilbud for publikum:
- Takk være et godt samarbeid med Guldkorn med støtte fra Østfold fylke og Fylkesmannen i Østfold, har det vært mulig å utvikle et matkonsept med sunn mat og drikke, et bredt og godt utvalg og basert på lokale leverandører, avslutter Bergerud.
Andreassen er enig i den betraktningen og legger til at,
- Østfold er et av Norges viktigste matfylker. Østfold er et frodig fylke hvor det meste dyrkes av grønnsaker, korn, frukt og bær. Østfold er Norges største fylke på å produsere korn, kylling og kalkun. Vi har også produksjon av hjort, storfe, sau og svin. Foredling og næringsmiddelproduksjon er en del av verdikjeden for at du og jeg skal få mat og drikke på bordet. Som Østfoldinger gjør det oss ekstra stolte over å være med som matambassadører under WOC 2019.
Mattilbudet
All maten som serveres lages med kjærlighet og fra bunnen av. Det er EventPartner Norge AS fra Askim som har fått ansvaret for å lage maten og ha organisere salget i matteltet under WOC 2019.
Wraps |
Kr 115 |
Jaktwurst med vaffel |
Kr 65 |
Jaktwurst med lompe |
Kr 55 |
Kyllingwiener med vaffel |
Kr 45 |
Kyllingwiener med lompe |
Kr 35 |
Elgburger |
Kr 120 |
Lapskaus |
Kr 95 |
Livechekylling på perlespelt |
Kr 125 |
Grønnsaksstuing (lapskaus uten kjøtt) |
Kr 95 |
Energibar (hjemmelaget) |
Kr 55 |
Lefser med kanel og sukker |
Kr 45 |
Is fra Bamsrudlåven |
Kr 50 |
Kaffe/te |
Kr 30 |
Alt av kaldt drikke, pr flaske |
Kr 40 |
Olden – 2 typer |
|
Dyre – 3 typer |
|
Askim FBP – 3 typer |
|
Disse produsentene er leverandører og skal levere råvarer under WOC 2019. til sammen skal det lages mat til ca. 20 000 mennesker under VM i Orientering:
Askim Frukt og Bærpresseri AS, Eplegården – Dyre gård, Guldkolla SA, Bama Kort & godt Østfold, Grønt Pakkeri Øst SA, Ek gårdskjøkken AS, Den sorte havre AS, Holli – Mølle AS, Nortura Proff , Norsk Matraps SA, Nordre Kaabbel gård, Buer AS, HansaBorg bryggerier, Gourmet Compagniet, Bamsrudlåven gårdsis, Brødr. Ringstad AS, Troll Salmon SA, Nora (sure agurker og rødbeter) og Idun (ketchup og sennep)