Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Anne Margrethe Hausken er nummer 7 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Fakta:

Navn: Anne Margrethe Hausken Nordberg

Alder: 42

Sivil status: Gift, tre barn

Bosted: Oslo

Klubber (du har løpt/løper for): Torvastad IL, Bækkelagets SK, Halden SK og Nydalens SK

VM-medaljer: 3 gull (sprint 2008, stafett 2009, stafett 2013), 5 sølv (sprint 2005, stafett 2005, stafett 2010, sprintstafett 2015, stafett 2015), 3 bronse (stafett 2007, stafett 2012, lang 2016)

VM-deltakelser: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017

Andre meritter: WC totalseier 2008, 10 enkeltseire i WC, EM-gull lang og sprint 2008, EM-sølv lang 2016, EM-bronse sprint 2002, 30 NM-gull for senior, hvorav 12 i stafett
2 totalseire i O-ringen, 2 seire i Tiomila og seier i Venla

 

Hva gjør du i dag?

O-løper/fersk trebarnsmor: Trener meg opp etter fødsel som var 4. august.

Hva er ditt beste VM-minne?

Jeg føler høyt press hvis jeg skal avslutte en sprintstafett, på grunn av ansvaret for både dame- og herrelaget. Veldig artig med sølv der i 2015 - sammen med Elise og Kvaal som har betydd så mye for sprint i Norge, og Håkon i spissen for de som tar over.

Og ditt verste VM-minne?

Røk ut i mellom-kvalifiseringen i 2005. Blogget mitt sureste innlegg noensinne samme kveld. Det var antagelig lurt å skrive ut all frustrasjonen der med tanke på resten av VM.

Hva er det med VM?

Etter en tung VM-stafett i 2016, trengte jeg litt tid for meg selv i utkanten av løpernes område på arena. Da kom Thierry forbi. «Blir du fortsatt nervøs på VM? Jeg har sovet litt for godt denne uka», sa han. Jeg svarte: «Før sprintstafetten skalv jeg så mye på hendene at jeg hadde store problemer med å knytte skolissene. Resten av uka har jeg sovnet seint og våknet tidlig.» «Ok. Bra. Du har lenge igjen», svarte han.

Festligste VM-bankett-øyeblikk?

Under VM i Japan i 2005, var det så varmt at NOF kjøpte en liten fryser til å ha på hotellet. Kjølebag med kjølevester og kald drikke på løpene var gull. Det var ikke aktuelt å ta fryseren med til Norge, så jeg tilbød meg å selge den på banketten. Fryseren ble auksjonert bort fra scenen, med Riddervold-tvillingene som blikkfang. NOF fikk tilbake kjøpesummen, og jeg satt igjen med nok til å kjøpe meg ny klokke på flyplassen neste morgen.

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?

Jeg gikk på mitt første av mange nybegynnerkurs som 6-åring, for det var pappa som holdt kursene i Torvastad IL. Jeg var nok tidlig opptatt av konkurransebiten, og selv om jeg drev med tre andre idretter visste jeg at det var o-løper jeg ville bli. Fra jeg var 23 år fikk jeg et 2 år langt ufrivillig avbrekk fra all konkurranseidrett, og det var nok først da jeg innså hvor viktig det sosiale og alt utenom selve konkurransen er.

Så lenge jeg har vært sammen med Anders har han enten satset på heltid eller jobbet som klubbtrener, så man kan trygt si at orientering er familiens livsstil. Par som jobber sammen og hevder at de ikke prater jobb hjemme … det må være ljug.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg?

Selvstendighet, stressmestring, planlegging, gjennomføringsevne og det å søke råd hos andre der jeg ikke strekker til selv. Kjekt å ha med seg både til doktorgradsarbeid og familieliv.

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...?

Jeg har vel lagt ganske mye i dette her. Tok en doktorgrad på deltid, disputerte i 2011 og har satset på heltid siden – dog med tre gravid-sesonger uten landslagsoppdrag.

Holder du deg i form, og savner du toppformen?

Opptreningen etter fødsel har gått bra så langt, så jeg har tenkt å holde meg i D21-form en stund til. Savner ikke D40-formen foreløpig.

Har du tenkt på noe etter karrieren som vil gi deg like mye som o-satsingen gir?

Bekymrer meg kanskje for lite for dette, for jeg tenker bare at det ordner seg. Forslag mottas med takk.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019?

Veldig artig for både Østfold og resten av o-Norge. Fylket har mange ressurspersoner, og det blir jomfruelig VM-terreng. Når man unngår juli, øker muligheten for gjennomslag hos media. TV-sendingene blir nok gode, men jeg håper at mange likevel har lyst til å være til stede.

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM?

Jeg har planer om å løpe. For flere år siden fikk jeg en hyggelig forespørsel om å sitte i VM-styret men svarte for sikkerhets skyld nei, i tilfelle jeg skulle finne på å satse selv fortsatt. Jeg får heller prøve å bidra på andre måter enn å løpe selv neste gang Norge arrangerer VM.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?

Det blir helt sikkert gode kart over reale terreng - ingen tilfeldigheter. Teknisk trygghet, løpsstyrke i nordisk terreng og et hode som takler VM.

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?

Terreng som aldri går av moten, Høla og så klart en Høiås-vaffel.

Hva er best ved Østfold?

Dialekten! De som ikke har sett «Gjengen på taket» på barne-TV/NRK Super har noe å glede seg til. Tar sjansen på å skrive det, selv om jeg vet østfoldinger synes dialekten i serien ikke holder helt mål.

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer