Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Tore Sandvik er nummer 6 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

 

Fakta:

Navn: Tore Sandvik

Alder: 46

Sivil status/barn: Gift / 3 barn

Bosted: Halden

Klubber (du har løpt/løper for): OL Pan, Indre Østfold OK, NTHI, Halden SK

VM-medaljer: Gull stafett 1999, Sølv stafett 2001, Sølv kortdistanse 2001

VM-deltakelser: 4: 1999 (kort, stafett), 2001 (sprint, kort, stafett), 2003 (sprint, stafett), 2005 (sprint)

Andre meritter: 3 - EM kort 2000, 3 - NOM kort 1999, 1 - NOM stafett 2005, 2 - World Games individuelt 2001, 1 - World Games stafett 2001, 2 - World Cup totalt 2000. 8 x vinner Tiomila, 4 x vinner Jukola, 8 NM - gull, 21 NM - medaljer

Tore Sandvik nå

Hva gjør du i dag? Jeg jobber som GIS – medarbeider/kartograf i Sarpsborg kommune. Er aktiv i Halden SK, og bidrar der bl.a. som en av flere trenere i ungdomsgruppa.

Hva er ditt beste VM-minne? Det er todelt vil jeg si: Stafettgullet i 1999 sammen med tre fine fyrer er vanskelig å slå, men kanskje den beste følelsen var likevel å mestre et teknisk krevende terreng på kortdistansen i Finland, og bli belønnet med en individuell sølvmedalje i tillegg.

Og ditt verste VM-minne? Røk ut i sprintkvalifiseringen i Japan 2005 p.g.a en «brøler», og var tilskuer resten av VM. Hva er det med VM? VM gir den ultimate konkurransefølelsen fordi så mye står på spill. I min tid var det jo også to år mellom mesterskapene.

Festligste VM-bankett-øyeblikk? Det må bli i Skottland 1999 da hele herrelaget fikk stille i kilt…

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt? O – idretten har hatt en stor plass gjennom det meste av livet. Selvfølgelig spesielt gjennom en aktiv karriére, men også i etterkant ved fortsatt å ha stor glede av o-aktiviteter i tillegg til trenervirksomhet og kartarbeid. Orientering er en fantastisk idrett, som jeg unner mange flere å oppdage og oppleve.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg? I følge min kone blir jeg ikke så lett stresset, og jeg har nok også en brukbar evne til å konsentrere meg (les: vanskelig å få kontakt med?). Dette er nok egenskaper som har blitt utviklet og forsterket med toppidretten. Å være kvalitetsbevisst og nøye er nok mer egenskaper som toppidrettssatsingen dro nytte av.

Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...? Tja. Jeg var svært seriøs med satsingen, jobbet redusert og var i en periode også fulltids satsende. Én begrensende faktor var i alle fall at jeg måtte føle en trygghet med egne evner for å kunne prestere på topp. Mitt mentale toppnivå kom på plass relativt seint i karriéren i forhold til visse andre.

Holder du deg i form, og savner du toppformen? Jeg savner helt klart følelsen av å være i toppform med fysisk kapasitet som i «gullalderen». Men jeg har fortsatt mye glede av mine jevnlige treningsturer, og er fornøyd med det. Konkurranselysten kan man få dekket uansett.

Har du etter karrièren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga? På et tidspunkt finner vel de fleste ut at idrett ikke er alt. Jeg forsøker å holde på med saker som er energipositive og meningsfylte, og min erfaring er at om man går skikkelig inn for noe får man som oftest også mye tilbake.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019? Det er selvfølgelig svært gledelig, og på tide. Som aktiv hadde man jo alltid et håp om å kunne få løpe et VM på hjemmebane, så nå gleder jeg meg på vegne av de som får den muligheten. Det er utrolig morsomt at hjemfylket mitt endelig skal arrangere VM i orientering. Så håper jeg at enda flere østfoldinger får opp øynene for o-idretten og at arrangementet bidrar til at rekruttene vil strømme på. Det trenger vi.

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM? Om og i hvilken form jeg evt. vil bidra til arrangementet er heller usikkert på dette tidspunktet. Men jeg ser fram til å være til stede på en eller flere finaler, og samtidig teste ut terreng, kart og løyper på publikumsløp.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019? Jeg håper jo at løperne vil få bryne seg på noe av det beste Østfold har å by på i form av terreng og løyper. I så fall vil verdensmesterne måtte være forberedt på variasjon. På vegetasjon og løpsunderlag, tekniske og taktiske utfordringer. Orientering i Østfold kan og bør være svært krevende; de som tar for lett på forberedelsene vil forhåpentligvis ikke lykkes.

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold? Det er uten tvil Fredriksten festning i Halden, Viktjerntårnet i Trøgstad samt trollkjerka i Oppskotfjella. Samt en harrytur til Sverige ;-)

Hva er best ved Østfold? Skogene og det sydlandske været er nok det beste sett med en o-løpers perspektiv. Men havet, korte avstander og nærhet til resten av Europa er jo heller ikke å forakte :-)

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer