MAT OG DRIKKE

Oppskrifter VM-meny

VM-grøt

VM-grøt varm

Oppskrift 2 porsjoner

1 dl kuttet havre (Den Sorte Havre)

1,5 dl eplejuice (Dyre Gård eller Askim Årgang)

2,5 dl vann

1 ts salt

En håndfull ‘skogs’-bær blanding -blåbær, bringebær og bjørnebær (BAMA)

1,5 ss honning (Nordre kobbel gård)

Litt smør

Kok opp gryn og væske. Tilsett salt og la deretter grøten småkoke i 15++ minutter. I mellomtiden varmes bærene i en stekepanne med litt smør og honning. Grøten anrettes toppet med skogsbærblandingen.

VM-grøt kald (kjøleskapsgrøt)

Oppskrift 2 porsjoner

2 dl lettkokt havre (Den Sorte Havre)

Ca. 2 dl eplejuice (Dyre Gård eller Askim Årgang)

Ca. 2 dl Vanilje-Yoghurt

1 ss honning (Nordre Kobbel)

Norske Jordbær (BAMA)

Evt. hakkede nøtter

Gryn dekkes med eplejuice og settes i kjøleskap over natten (eller minst i en time). Neste dag tilsettes vaniljeyoghurten og litt honning. Pyntes med sesongens frukt eller bær og evt. hakkede nøtter.

Østfoldvaffel med eggerøre og røket laks - et ekstra tilskudd

Sunne grove vafler kan brukes til det meste. Det er fantasien og smaken som gjelder. Brunost er en slager, gulost og skinke, brie og cutny.

Eggerøre til to vafler

3 egg fra Ek gårdskjøkken

3 ss melk

Gressløk

Salt og pepper

Fremgangsmåte

1. Sett stekepannen med olje fra Odelia, Walle gård eller RO – økologisk rapsolje på middels varme.

2. Klekk eggene i bolle, pisk godt med luft i.

3. Ha i melk og hakket gressløk, salt og pepper.

4. Helles i pannen

5. Dra med slikkepott røren frem og tilbake til røren er stiv nok.

6. Legg salat i bunn, ta på halve røren og legg på Troll Salmon røket laks på toppen. Pyntes med gressløk eller kruspersille. 

Sunn Østfoldvaffel med ulike sunne pølsetyper

Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt og ikke altfor mye salt. Velger du en av de sunneste pølsene, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan kjøttpølser med sunn Østfoldvaffel være et godt alternativ når det gjelder næring som gir energi.

Sjekk også innholdsfortegnelsen for hvor mye salt pølsen inneholder. Når du leser innholdsfortegnelser sier merkevareloven at råvaren det er mest av stør først, nummer to nest mest osv. En god kjøttpølse skal ligge på fra 70 % kjøtt og oppover.

Lokale forhandlere

- Brødr. Ringstad i Rakkestad
- Prior kylling og kalunpølser – kan spises av de som ikke skal spise svin
- Bestemor Lillys kjøkken – pølser fra egne griser, på bestilling.

Kjærlighetstallerken med Liveche – kylling

Kjærlighetskyllingen er Liveche – kylling fra Indre Østfold. Liveche produseres på Løken, Frøshaug og Holmen gård. Liveche, vår kjærlighetskylling, lever etter vanlig døgnrytme, spiser fôr når den vil, har luftegård og fôres i ca. 69 døgn.

Bøndene samarbeider med Trøgstad mølle om å lage eget fôr med løpstikke i. Noe som gir den fine runde smaken. Kyllingen er elsket i restauranter og kokkemiljøet. Liveche – kyllingen har vunnet mange priser og vært råvare til NM i kokkekunst flere ganger.

Liveche – kyllingen fås kun via storhusholdning og Nortura – proff. Dersom dere ikke har tilgang til storhusholdning – kjøp, velg priors store kyllinglår.

Det regnes 1 stk. kyllinglår til hver tallerken. Bruk rapsolje fra Odelia, Walle gård eller RO - økologiske rapsolje med kyllingkrydder eller bland etter hvilken smak du vil ha på kyllingen.

Til 10 personer regner vi

10 kyllinglår - stekes ferdig krydret i stekeovn på 200C ca. 20 - 30 min. Spørs på størrelsen.

10 dl Duga - byggryn, kokes i ca. 20 min med god rapsolje, chilli, gulrot, urter - ha opp i litt godt smør salt og pepper.

Lag en fin salat av ulike salater, hakk opp paprika, agurk, løk - alt etter ønske.

Dressing – GourmetCompagniet fra Råde

Guld-lapskaus

En oppskrift på lapskaus med litt mørere oksekjøtt. Slik blir dette en rask og enkel hverdagsmiddag til enhver anledning.

Til ca. 10 personer

2 - 3 ss rapsolje fra Odelia, Walle Gård eller Ro – økoraps 

2,5 dl vann/kraft (brukes vann bruk 3 kjøttbuljongterninger)

1000 g rent oksekjøtt (suppekjøtt hvis du vil koke kjøttet mørt.) Eller entrecote eller ytrefile fra Guldkolla

10 mellomstore poteter, skrellet

9 mellomstore gulrøtter

1,5 mellomstore sellerirøtter

1,5 mellomstor pastinakk

500 g kålrot

1 stor purre

salt og pepper

Fremgangsmåte

1. Ha olje eller smør i en mellomstor gryte og sett den på middels sterk varme.

2. I en annen gryte koker du opp vann. Når vannet koker, har du i buljongterningen og rører til den er helt løst opp. 

3. Mens du venter på at vannet (kraften)* skal koke, kutter du kjøttet i like store deler. Stek det i den varme oljen. Rør med jevne mellomrom. Kjøttet skal være godt brunet, men trenger ikke være gjennomstekt, siden det skal koke en stund.

4. Kutt potet, gulrot, persillerot og kålrot i like store biter. Skjær purren i grove ringer, ca. 1 cm tykke.

5. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet, og fyll på med buljongvannet/kraft. La lapskausen koke opp, og la den deretter småkoke uten lokk til grønnsakene er møre, i 15–20/90 minutter. Rør av og til. Smak til slutt til med salt og pepper. Server med flatbrød og en kvass persille.


brukes suppekjøtt – deles de opp i terninger og stekes på samme måte som du bruker mørere kjøtt. Når kjøttet er brunet helles kjøttet sammen med kraftbein, løk, gulrot, urter – grønnsaker du har rester eller for mye av småkokes ca. 1 timer.
Dekk kraftbeina med ca. 5 cm vann. Hele pepper og litt salt. Sett på lokk så vannet ikke fordamper.

Kraftbein og grønnsaker siles av. Kjøttet tas ut av silen. Koko opp poteter og grønnsaker først. Hell kjøttet i kjelen de siste 10 min.

Lokale drikkevarer

Drikke under VM

Olden - naturlig HansaBorg fra Sarpsborg
Olden - med kullsyre HansaBorg fra Sarpsborg
BringebærsaftAskim Frukt - og Bærpresseri (har flere slag)
Eplemost Askim Frukt - og Bærpresseri
Rabarbrasaft Askim Frukt - og Bærpresseri
Eple og rødbet Eplegården - Dyre gård fra Hasle Gård (har flere slag)
Eple med gulrot, ingefær og chili Eplegården - Dyre gård og gulrot fra Vold gård
Holsteiner Cox Ren eple, eneste i Norge, Eplegården - Dyre gård
KaffeAli kaffe, over 10 000
Øst kaffekompagni fra 100 og oppover
Tevalgfritt

Andre til arrangement fra 50 – 500

Bringebær RÅ saft
Bringebærsaft
Bringebær og eple 
Lippert drikke
Rabarbra
Rabarbra og eple
Lundeby gård

Kontaktpersoner VM-menyer

ProdusentKontaktperson 
BuerCamillacm@buer-as.no
rs@buer-as.no
Gourmet CompagnietSiri B. Lossiussiri.lossius@gourmetcompagniet.no
  bjoern@gourmetcompagniet.no
Råde bakeriPer Fredriksenper@radebakeri.no
linda.fredriksen@narbakst.no
Hansa BorgLars Nordahllars.nordahl@hansaborg.no
Morten.Brostrom@hansaborg.no
Hanne.eg@online.no
Askim F & BMonica Strengenmonica@afb.no
Dyre gårdHans Olav Bjerketvedthob@dyregaard.no
Holli MølleTrygve Nesjepost@holli-molle.no
Den sorte havreIngunn Aanstensrudpost@densortehavre.no
Ek GårdskjøkkenJoar Ekjoar@ek-as.no
Norsk MatrapsMorten Hoffpost@odelia.no
NorturaLaila Helminsen
Tove Ellen Brunborg
laila.helminsen@nortura.no
tove.ellen.indahl@nortura.no
Brødr. RingstadKjell Ringstadpost@brodr-ringstad.no
kjell@brodr-ringstad.no
Idun (Orkla)
Nora (Orkla)
Victor Rolfsnes Victor.Rolfsnes@orkla.no
BAMAMortenamund.holm@bama.no
Vold gårdJens Edvard Kasejens.kase@bdsnett.no
Grønt pakkeriRobert Lindgjerdetrobert@grontpakkeri.no
GuldkollaGunnhild Dangstorperling.ek.iversen@gmail.com
post@guldkolla.no
Duga ASAnne Marte Byeamrbye@duga.no
Troll SalmonArve J. Iversen aji@troll-salmon.com
Øst KaffekompaniOle - Jørgen Borgeoj@ostkaffekompani.no