MAT OG DRIKKE
Oppskrifter VM-meny
VM-grøt
VM-grøt varm
Oppskrift 2 porsjoner
1 dl kuttet havre (Den Sorte Havre)
1,5 dl eplejuice (Dyre Gård eller Askim Årgang)
2,5 dl vann
1 ts salt
En håndfull ‘skogs’-bær blanding -blåbær, bringebær og bjørnebær (BAMA)
1,5 ss honning (Nordre kobbel gård)
Litt smør
Kok opp gryn og væske. Tilsett salt og la deretter grøten småkoke i 15++ minutter. I mellomtiden varmes bærene i en stekepanne med litt smør og honning. Grøten anrettes toppet med skogsbærblandingen.
VM-grøt kald (kjøleskapsgrøt)
Oppskrift 2 porsjoner
2 dl lettkokt havre (Den Sorte Havre)
Ca. 2 dl eplejuice (Dyre Gård eller Askim Årgang)
Ca. 2 dl Vanilje-Yoghurt
1 ss honning (Nordre Kobbel)
Norske Jordbær (BAMA)
Evt. hakkede nøtter
Gryn dekkes med eplejuice og settes i kjøleskap over natten (eller minst i en time). Neste dag tilsettes vaniljeyoghurten og litt honning. Pyntes med sesongens frukt eller bær og evt. hakkede nøtter.
Østfoldvaffel med eggerøre og røket laks - et ekstra tilskudd
Sunne grove vafler kan brukes til det meste. Det er fantasien og smaken som gjelder. Brunost er en slager, gulost og skinke, brie og cutny.
Eggerøre til to vafler
3 egg fra Ek gårdskjøkken
3 ss melk
Gressløk
Salt og pepper
Fremgangsmåte
1. Sett stekepannen med olje fra Odelia, Walle gård eller RO – økologisk rapsolje på middels varme.
2. Klekk eggene i bolle, pisk godt med luft i.
3. Ha i melk og hakket gressløk, salt og pepper.
4. Helles i pannen
5. Dra med slikkepott røren frem og tilbake til røren er stiv nok.
6. Legg salat i bunn, ta på halve røren og legg på Troll Salmon røket laks på toppen. Pyntes med gressløk eller kruspersille.
Sunn Østfoldvaffel med ulike sunne pølsetyper
Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt og ikke altfor mye salt. Velger du en av de sunneste pølsene, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan kjøttpølser med sunn Østfoldvaffel være et godt alternativ når det gjelder næring som gir energi.
Sjekk også innholdsfortegnelsen for hvor mye salt pølsen inneholder. Når du leser innholdsfortegnelser sier merkevareloven at råvaren det er mest av stør først, nummer to nest mest osv. En god kjøttpølse skal ligge på fra 70 % kjøtt og oppover.
Lokale forhandlere
- Brødr. Ringstad i Rakkestad
- Prior kylling og kalunpølser – kan spises av de som ikke skal spise svin
- Bestemor Lillys kjøkken – pølser fra egne griser, på bestilling.
Kjærlighetstallerken med Liveche – kylling
Kjærlighetskyllingen er Liveche – kylling fra Indre Østfold. Liveche produseres på Løken, Frøshaug og Holmen gård. Liveche, vår kjærlighetskylling, lever etter vanlig døgnrytme, spiser fôr når den vil, har luftegård og fôres i ca. 69 døgn.
Bøndene samarbeider med Trøgstad mølle om å lage eget fôr med løpstikke i. Noe som gir den fine runde smaken. Kyllingen er elsket i restauranter og kokkemiljøet. Liveche – kyllingen har vunnet mange priser og vært råvare til NM i kokkekunst flere ganger.
Liveche – kyllingen fås kun via storhusholdning og Nortura – proff. Dersom dere ikke har tilgang til storhusholdning – kjøp, velg priors store kyllinglår.
Det regnes 1 stk. kyllinglår til hver tallerken. Bruk rapsolje fra Odelia, Walle gård eller RO - økologiske rapsolje med kyllingkrydder eller bland etter hvilken smak du vil ha på kyllingen.
Til 10 personer regner vi
10 kyllinglår - stekes ferdig krydret i stekeovn på 200C ca. 20 - 30 min. Spørs på størrelsen.
10 dl Duga - byggryn, kokes i ca. 20 min med god rapsolje, chilli, gulrot, urter - ha opp i litt godt smør salt og pepper.
Lag en fin salat av ulike salater, hakk opp paprika, agurk, løk - alt etter ønske.
Dressing – GourmetCompagniet fra Råde
Guld-lapskaus
En oppskrift på lapskaus med litt mørere oksekjøtt. Slik blir dette en rask og enkel hverdagsmiddag til enhver anledning.
Til ca. 10 personer
2 - 3 ss rapsolje fra Odelia, Walle Gård eller Ro – økoraps
2,5 dl vann/kraft (brukes vann bruk 3 kjøttbuljongterninger)
1000 g rent oksekjøtt (suppekjøtt hvis du vil koke kjøttet mørt.) Eller entrecote eller ytrefile fra Guldkolla
10 mellomstore poteter, skrellet
9 mellomstore gulrøtter
1,5 mellomstore sellerirøtter
1,5 mellomstor pastinakk
500 g kålrot
1 stor purre
salt og pepper
Fremgangsmåte
1. Ha olje eller smør i en mellomstor gryte og sett den på middels sterk varme.
2. I en annen gryte koker du opp vann. Når vannet koker, har du i buljongterningen og rører til den er helt løst opp.
3. Mens du venter på at vannet (kraften)* skal koke, kutter du kjøttet i like store deler. Stek det i den varme oljen. Rør med jevne mellomrom. Kjøttet skal være godt brunet, men trenger ikke være gjennomstekt, siden det skal koke en stund.
4. Kutt potet, gulrot, persillerot og kålrot i like store biter. Skjær purren i grove ringer, ca. 1 cm tykke.
5. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet, og fyll på med buljongvannet/kraft. La lapskausen koke opp, og la den deretter småkoke uten lokk til grønnsakene er møre, i 15–20/90 minutter. Rør av og til. Smak til slutt til med salt og pepper. Server med flatbrød og en kvass persille.
* brukes suppekjøtt – deles de opp i terninger og stekes på samme måte som du bruker mørere kjøtt. Når kjøttet er brunet helles kjøttet sammen med kraftbein, løk, gulrot, urter – grønnsaker du har rester eller for mye av småkokes ca. 1 timer.
Dekk kraftbeina med ca. 5 cm vann. Hele pepper og litt salt. Sett på lokk så vannet ikke fordamper.
Kraftbein og grønnsaker siles av. Kjøttet tas ut av silen. Koko opp poteter og grønnsaker først. Hell kjøttet i kjelen de siste 10 min.
Lokale drikkevarer
Drikke under VM
Olden - naturlig | HansaBorg fra Sarpsborg |
Olden - med kullsyre | HansaBorg fra Sarpsborg |
Bringebærsaft | Askim Frukt - og Bærpresseri (har flere slag) |
Eplemost | Askim Frukt - og Bærpresseri |
Rabarbrasaft | Askim Frukt - og Bærpresseri |
Eple og rødbet | Eplegården - Dyre gård fra Hasle Gård (har flere slag) |
Eple med gulrot, ingefær og chili | Eplegården - Dyre gård og gulrot fra Vold gård |
Holsteiner Cox | Ren eple, eneste i Norge, Eplegården - Dyre gård |
Kaffe | Ali kaffe, over 10 000 Øst kaffekompagni fra 100 og oppover |
Te | valgfritt |
Andre til arrangement fra 50 – 500
Bringebær RÅ saft Bringebærsaft Bringebær og eple | Lippert drikke |
Rabarbra Rabarbra og eple | Lundeby gård |
Kontaktpersoner VM-menyer
Produsent | Kontaktperson | |
---|---|---|
Buer | Camilla | cm@buer-as.no rs@buer-as.no |
Gourmet Compagniet | Siri B. Lossius | siri.lossius@gourmetcompagniet.no |
bjoern@gourmetcompagniet.no | ||
Råde bakeri | Per Fredriksen | per@radebakeri.no linda.fredriksen@narbakst.no |
Hansa Borg | Lars Nordahl | lars.nordahl@hansaborg.no Morten.Brostrom@hansaborg.no Hanne.eg@online.no |
Askim F & B | Monica Strengen | monica@afb.no |
Dyre gård | Hans Olav Bjerketvedt | hob@dyregaard.no |
Holli Mølle | Trygve Nesje | post@holli-molle.no |
Den sorte havre | Ingunn Aanstensrud | post@densortehavre.no |
Ek Gårdskjøkken | Joar Ek | joar@ek-as.no |
Norsk Matraps | Morten Hoff | post@odelia.no |
Nortura | Laila Helminsen Tove Ellen Brunborg | laila.helminsen@nortura.no tove.ellen.indahl@nortura.no |
Brødr. Ringstad | Kjell Ringstad | post@brodr-ringstad.no kjell@brodr-ringstad.no |
Idun (Orkla) Nora (Orkla) | Victor Rolfsnes | Victor.Rolfsnes@orkla.no |
BAMA | Morten | amund.holm@bama.no |
Vold gård | Jens Edvard Kase | jens.kase@bdsnett.no |
Grønt pakkeri | Robert Lindgjerdet | robert@grontpakkeri.no |
Guldkolla | Gunnhild Dangstorp | erling.ek.iversen@gmail.com post@guldkolla.no |
Duga AS | Anne Marte Bye | amrbye@duga.no |
Troll Salmon | Arve J. Iversen | aji@troll-salmon.com |
Øst Kaffekompani | Ole - Jørgen Borge | oj@ostkaffekompani.no |