Kristen Treekrem (60) tegnet kartene til VM i Grimstad i 1997 og VM i Trondheim i 2010. Under WOC 2019 i august får han æren for tredje gang.
Lørdag 4. mai er det 100 dager til WOC 2019 åpnes og Treekrems arbeid skal opp til doms.
- Løypeleggerne er fornøyde med kartene, som også er blitt godkjent av maskinkontrollen til IOFs Map Commision. Men det er jo under VM dommen faller. Og jeg kommer til å være til stede. Uten mørke solbriller, smiler den meget rutinerte karttegneren – som også tegnet kartene til NOC, Nordic Orienteering Championship, på Notodden i 2005.
Allerede som 15-åring begynte Kristen å tegne kart på eget initiativ hjemme på Ås, bare noen mil fra WOC 2019s hovedarena. Og han inviterte til løp på kartene. Det første offisielle var å tegne skolekart for Ås kommune da han var 18.
Treekrem er utdannet jordskiftekandidat fra det som nå heter NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet – også det på Ås.
Først etter utdannelsen tok han førstegangstjenesten i militæret. Og etter å ha blitt kommandert av fem år yngre jyplinger, bestemte han seg for aldri mer å ta imot ordre fra folk som kan mindre enn ham selv. Så han ble karttegner på heltid.
Under VM i Grimstad delte Treekrem karttegningen med Vidar Georg Ydse og i Trondheim delte han oppgaven med Roar Valstad. Denne gangen gjør Treekrem alt selv.
- Generelt blir et kart mest ensartet jo færre som driver med kartet, sier han og fortsetter:
- Og så er det en fordel å synfare mest mulig på kortest mulig tid, fordi vegetasjonen endrer seg i løpet av året. Jeg gjorde alt feltarbeidet med WOC-kartene sommerne 2017 og 2018, for å synfare i en vegetasjon som er mest mulig lik med hva de vil være under WOC 2019.
2018 var det ekstremt varmt i Norge, og Treekrem bar med seg fem liter vann til skogs og svettet og jobbet.
- Da var det godt å ha vært ute en sommerdag før, smiler han, og konstaterer tørt at arbeidsmiljøloven ikke gjelder for selvstendig næringsdrivende karttegnere.
- Et spesielt utslag var at store bekker jeg definerte som upasserbare i 2017, lå der som steinrøyser i 2018. Vi får se hvordan sommeren blir, og når kartene må trykkes. Men kartene må i utgangspunktet tegnes som om det er normalår, så dette er nok mest noe løypeleggerne må ta hensyn til, sier han.
IOF krever at VM-kartene er klare ett år før mesterskapet og Treekrem leverte kartene 15. august i fjor.
- Så blir det en siste runde for å sjekke kartene langs alle tenkelige traseer, etter innspill fra løypeleggerne, fra 1. til 17. juni i år, forklarer Treekrem, som røper at ikke samtlige over 100 kvadratkilometer sperret terreng er blitt kartlagt.
- Hva har du lov til og kan si om VM-terrenget?
- Det er veldig variert og mer tungløpt enn ute ved kysten. Du har alt fra områder med fururabber og bra sikt til granskog med tynningshogst, i den andre enden av skalaen for løpbarhet. Generelt er det mye ganske høy lyng i området, og lyngen er på sitt høyeste i august. Men dette lar seg ikke gjengi på kartene, sier karttegneren og fortsetter:
- Noe av det beste er at hele området der finalene går, ved Mørk i Spydeberg, er jomfruelig mark. Og kvaliken på Knatterudfjellet går i et område som sist ble kartlagt i 1975. Det er flott å kunne arrangere et VM i helt nye orienteringsområder.
Som karttegner kartlegger 60-åringen nå anslagsvis 55 kvadratkilometer årlig, mot 80 i sine mest produktive år.
- Jeg har stort sett bare tegnet kart i Norge. Det har ikke vært noe mål å dra ut når jeg har hatt så mye å gjøre her hjemme. Og etterspørselen etter o-kart har aldri blitt påvirket av finanskrise eller annet, så jeg har hatt nok å gjøre i alle år.
Hans tre eneste utenlandsoppdrag har vært et kart til det svenske mesterskapet ved Uddevalla i 1990, samt rentegning av et verdenscupkart samme år i staten Washington i USA og et Park World Tour-kart i Tanzania som Håvard Tveite og Anders Bjørnsgaard synfarte under et høydeopphold i 1992.
Fristen for å levere anbud for å tegne kartene til WOC 2019 gikk ut høsten 2016.
- Da hadde det vært store diskusjoner rundt kartene fra WOC i Strømstad, og jeg tenkte at man måtte være gal for å ta på seg en jobb som gir mye pepper. Men det er ingen kart som får en så god kontroll av fagpersoner, som VM-kartene. Det gir en trygghet, mener Kristen Treekrem.
Og tar han med solbrillene til WOC 2019, så er det på grunn av strålende sol - og ikke for å forsøke å være anonym…
- Tar du et VM til?
- Nei, neste gang det blir VM i orientering i Norge håper jeg det blir en annen som får oppgaven. Og det sier jeg mest fordi jeg vil slippe til andre. For siden jeg aldri har vært ansatt noe sted, og ikke kan gå av med AFP når jeg blir 62 år neste år, regner jeg med å fortsette å tegne kart i mange år til.