Magne Dæhli og Anne Margrethe Hausken Nordberg spurtet inn til hver sin seier under landslagets åpne granskningsløp for VM stafett i Sarpsborg tirsdag. Fram mot WOC 2019 kjører de relativt forskjellige opplegg.
Det ble løpt to runder med vinnertid på 16-18 minutter på Stikkaåsen tirsdag. Løperne ble sendt ut i puljer med litt mellomrom. Blant damene startet Hausken sist på første runde og først på andre runde – og kom først inn fra begge rundene.
Dæhli startet bakerst sammen med Olav Lundanes på første runde, og kom inn sist, da Audun Heimdal og Jon Aukrust Osmoen holdt unna i tet.
På den andre runden fikk avslutningsspesialist Dæhli – som har løpt Norge inn til gull i de tre siste VM-stafettene – 30 sekunder forsprang til Lundanes og ett minutt til resten av feltet. Og han holdt unna.
Et lite steg tilbake
– Du liker å komme først inn...?
– Det hjelper å starte først. Da bør man helst komme inn først. Så det er greit å klare å holde unna. Men med en luke på bare et halv minutt skjer det fort at noen får ryggen din og kommer opp til deg, og det føltes som om Olav var nærmere enn halvminuttet bak underveis, svarer Dæhli.
– Det virket solid, det vi observerte på livetrackingen?
– Nja. Jeg bommet på 1. post på 1. runde. En irriterende start. Og om jeg ikke hadde fått lov til å starte først på den andre runden, ville det blitt tøft å komme opp. Det er litt som på VM i fjor, hvor jeg gjør en dårlig første runde og gjør det vanskelig for meg selv, kommenterer Dæhlie.
Stiller sterkere
Han har likevel fått gode svar på landslagssamlingen, som har pågått i VM-fylket Østfold siden sist torsdag.
– Jeg har hatt et problem som o-løper med å starte sterkt nok. Det har derimot gått bra på de to foregående høyøktene på denne samlingen. I dag var jeg litt sliten og orket ikke helt å jobbe hardt nok i starten. Men jeg føler at jeg i år har bedre kontroll teknisk og mentalt enn tidligere. Så nå gjelder det å finpusse formen.
Dropper O-ringen
– Hvordan blir konkurranseprogrammet fram mot WOC 2019?
– Jeg står over O-festivalen til helgen, fordi terrenget i Vestfold er såpass forskjellig fra det som venter i VM. Og så løper jeg VM-testene i neste uke. Jeg har vurdert å løpe et løp eller to i O-ringen (som Dæhli vant i fjor, red.anm.), men jeg drar ikke dit. Det er så store forhold at det fort tar litt mye energi. Dessuten får man lyst til å løpe alt når man er der. Så det blir litt lite konkurranser i sommer, og jeg må jeg få noen andre skikkelig gode økter, isteden.
Med mann og barn til O-ringen
Anne Margrethe Hausken Nordberg er derimot klar for O-ringen.
– O-ringen er alltid bra. Jeg har i hvert fall ikke funnet noe bedre alternativ teknisk eller mentalt for å forberede meg til VM. Der får jeg løpt mot Tove (Alexandersson, red.anm.) og de andre gode.
– Og du drar som vanlig med mann og barn?
– Ja, og vi skal bo i telt! Tidligere har vi bodd i campingvogn på O-ringen. Men vi kjøpte telt til Sørlandsgaloppen i fjor, og jeg sov kjempegodt. Vi får ha en reserveløsning i bakhånd i tilfelle krisevær. Men telt er også best for ungene, selv om det går i ett fra morgen til kveld, sier den usedvanlig energiske superveteranen.
TOK KOMMANDOEN: Anne Margrethe Hausken Nordberg smilte fornøyd etter stafett-økta.
Kjemper seg tilbake
Om tirsdagens stafettøkt sier hun følgende:
– Jeg hadde en mistanke om at jeg skulle få prøve å gå ut både først og sist. Jeg har ikke vært med på sånne økter med landslaget på lenge, i fjor fikk jeg jo et barn. Og dette var det veldig kjekt å være med på. Veldig bra trening!
– Jeg kjente presset foran økta. Siden jeg ikke var med i fjor, må jeg løpe meg inn på laget igjen. Jeg har ikke ladet opp, var ute og løp to mil mandag, men jeg har jo hatt denne stafett-økta i hodet. På så korte runder kan konkurrenter som ligger bak kutte inn sekunder her og der om man ikke løper helt rent teknisk. Så jeg ville ta kommandoen og selv kutte der det var mulig, forklarer Hausken om taktikken og gjennomføringen.
Hausken understreker på eget initiativ at hun vet at hun må løpe bra på VM-testene i Halden 5. og 7. juli for å få billett til WOC 2019.