Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til Vm i august i 2019 skal vi presentere disse. Frauke Schmitt Gran er nummer 4 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.

Fakta

Frauke Schmitt Gran

Alder: 49

Sivil status: gift, 3 barn (20, 16 og12 år)

Bosted: Halden

Klubber (du har løpt/løper for): Tidligere: TV Lahr (Tyskland), NTHI, nå: Halden SK, Gundelfinger Turnerschaft (i Tyskland)

VM-medaljer: Bronse på kortdistansen i Skottland 1999

VM-deltakelser: Alle fra 1987 til 2001 (8 ganger)

Andre meritter: Har to gull, to sølv og 3 bronsemedaljer fra NM, og to senior-gull fra tysk mesterskap (pluss mange medaljer i ungdoms- og juniorklassene). For full merittliste se: http://runners.worldofo.com/fraukeschmittgran.html

Vant 1. etappe i Venla 2000. Det var det året hvor Halden SK ledet til 1 km før mål på siste etappe. Da ble vi stoppet, da siste etappe løper hadde fått feil kart. Det var det nærmeste jeg kom en seier i en av de virkelig store stafettene.

Frauke 2016 2Hva gjør du i dag?

Jobber som systemutvikler i Logiq AS. Er fotballtrener for 12-åringen, sjåfør for 16-åringen, telefonkontakt for 20-åringen. Løper o-løp sammen med familien når det passer, har hytte på fjellet og går rolig på ski der om vinteren. Min trening er å sykle til jobb og hjem igjen.

Hva er ditt beste VM-minne?

Det er å komme inn i ledelse på kortdistansen i Skottland 1999, etter et meget godt gjennomført løp.

Og ditt verste VM-minne?

Det må vel være kjempebommen på den klassiske distansen i USA 1993. Mistet hodet fullstendig og surret 15 min før jeg leste meg inn. I tillegg var det +4 grader og sluddbyger, ref. Petter Thoresen svar på disse 20 spørsmålene.

Hva er det med VM?

Prestisjen det er i å gjøre det bra. Det at det bare var hvert 2. år, slik at all fokus gjaldt VM dette året. Første gang jeg løp VM, var det bare klassisk distanse og stafett. 1991 var første året med kortdistanse, klassisk distanse og stafett. I 2001 kom sprinten i tillegg.

Festligste VM-bankett-øyeblikk?

Jeg synes VM-bankettene alltid var litt stive. Jeg husker best Junior-EM-banketter (i min tid var det «bare» EM) og Student-VM-banketter.

Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?

Jeg kommer ikke fra en o-familie og ble rekruttert til sporten via skolen da jeg var 10 år gammel. O-løp passet perfekt for meg, og det ble «kjærlighet fra første øyeblikk». Begynte å satse på ordentlig fra jeg var 15 år, og fortsatte til jeg var 32 år. Det var o-satsingen som fikk meg til å flytte til Norge høsten 1991. Etter at jeg la opp internasjonalt etter VM i 2001, var jeg i brukbar form i noen år til. Løp på Halden SKs førstelag i Tiomila i 2004. Deretter har oppfølging av barn tatt over som hovedfokus: Alle tre løper orientering.

Fra høsten 2001 til høsten 2006 var jeg tysk representant i IOF sin Foot-O komité. Jeg har vært løypelegger og mye annet i diverse o-arrangement, blant annet Norwegian Spring.

Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg?

Det å jobbe systematisk og grundig for å oppnå mål, suksess kommer ikke av seg selv. At man må prioritere. Hvordan dette har hjulpet? Tja, si det. Vet jo ikke hvordan det hadde vært ellers.

Hvor hardt satset du på å bli best mulig – og hvorfor ble du ikke enda bedre...?

Mener at jeg satset veldig hardt i mange år – hele livet ble lagt opp etter å bli best mulig. Men jeg er tysk, og dermed var de ressursene jeg hadde til rådighet helt andre enn for eksempel det norske landslaget hadde og har. Det med penger gikk seg til etterhvert, når jeg fikk meg jobb og tjente nok penger til å finansiere min egen satsing. Men jeg hadde uten tvil hatt nytte av tettere oppfølging av trenere, eventuelt veiledning på det mentale planet, slik løpere på det norske landslaget har mulighet til å få. Slik fikk jeg først på plass da Bjørn Axel, min mann, og jeg begynte å samarbeide om dette, og i Halden SK-miljøet. Det var etter dette jeg fikk mine beste resultater.

Holder du deg i form, og savner du toppformen?

Jeg er for tiden dårlig til å holde meg i form. Og ja, jeg savner toppformen, det var gøy å kunne springe fort og langt, og opp alle bakkene. Men jeg velger å bruke min fritid på andre ting enn trening, så da får heller formen være som den er.

Har du etter karrièren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga?

Det å følge opp barna gir meg enda flere gleder enn o-satsingen.

Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019?

Det er veldig flott at Østfold skal arrangere VM. Og som ektefelle til «Event Director» så blir VM nevnt en del ganger i løpet av en uke hjemme hos oss.

Jeg er veldig spent på om vi østfoldinger kommer til å greie å lage den festen vi ønsker oss. Jeg frykter at den typiske «det årner seg» holdningen kan føre til mye skippertaks-arbeid rett før VM, samt at dette kommer til å føre til feil.

Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM?

Jeg tipper at jeg vil være tilstede under finalene i det minste. Men jeg kommer ikke til å bidra: Når Bjørn Axel er Event Director, skal jeg «holde fortet» hjemme.

Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?

Trene godt, holde seg frisk og ha dagen på dagen. Som alltid...

Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?

Halden, så klart: Festningen, Rød Herregård, Halden sentrum med trebebyggelse, Gjestehavna. Tur til Høyås og utsikten fra tårnet der. Bading i Daltjern eller fra Kjeøya i Sponvika.

Hva er best ved Østfold?

Kombinasjonen av flott natur og sentral beliggenhet for en som kommer fra Mellom-Europa.

Sluttrapport Sluttrapport 04.05.2020 - Sluttrapporten fra VM i orientering 2019 er klar. Les mer
IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå IOFs president: - Et VM-arrangement på høyest mulige nivå 17.08.2019 - President Leo Haldna i det internasjonale orienteringsforbundet roser WOC 2019 som et av tidenes beste VM-er i orientering, og daglig leder Per Bergerud WOC 2019 takker hjertelig alle som har bidratt. Les mer
Iskald Bergman avgjorde herrestafetten Iskald Bergman avgjorde herrestafetten 17.08.2019 - - I bakkene på vei mot sjette post, skjønte jeg at jeg kom til å vinne, sa Sveriges ankermann Gustav Bergman etter at han lørdag kveld løp Sverige inn til seier i den omvekslende og spennende herrestafetten under WOC 2019. Les mer