Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Olav Lundanes er nummer 17 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.
FAKTA:
Navn: Olav Lundanes
Alder: 31 år
Sivil status/barn: Samboer med Ida Marie Næss Bjørgul. Jakob, 5 månadar
Bosted: Halden
Klubber (du har løpt/løper for): Emblem IL, Østmarka OK, Paimion Rasti og Halden SK
VM-medaljer: 8 gull, 4 sølv, 3 bronser
VM-deltakelser: 2007-2012, 2014-2018
Andre meritter: 4 ganger europamester, 23 ganger norgesmester, 2 seire i Jukola, 1 seier i Tiomila.
Hva gjør du i dag?
Satser fulltid mot VM i Østfold, og prøver å finne ut av dette med å være pappa.
Hva er ditt beste VM-minne?
Mitt første VM-gull under VM i Trondheim er nok det beste minnet. Det var nok ikkje det beste løpet eg har gjort, men å oppfylle «guttedrømmen» om å bli best i verden, var ein fantastisk opplevelse.
Og ditt verste VM-minne?
Det er det vanskelig å svare på. VM gir muligheter for store oppturar og opplevelsar, men også muligheter for tøffe nedturar og skuffelsar. 12. post under VM mellom i 2018 er nok den aller største skuffelsen. Men eg går fortsatt og ergrer meg over både mellomdistansa i 2016, stafettapet i 2012 og langdistanse-sprekken i 2011.
Hva er det med VM?
VM er den veka i året som definerer sesongen min. Eit bra VM og resten av året er mindre viktig. Går VM dårlig, hjelper det ikkje med mange andre gode løp. Det er da ein får vist fram all treninga ein har gjort og skal samtidig takle ei enorm spenning i kroppen og mange tankar som snurrer rundt i hodet. Å greie å lykkes på desse dagane gir ein heilt spesiell tilfredsstillelse.
Festligste VM-bankett-øyeblikk?
Eg har vel aldri vore den største fanen av VM-banketten. Men da eg etter ein lang spasertur kom tilbake til hotellet veldig seint i 2011, var det i alle fall artig å helle litt ekstra bensin på bålet, i forhold til alle rykta som oppstod.
Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?
Eg debuterte i småtrolløypa min første sommar og sprang nybegynnerløyper fra eg var ca. 7 år. Har alltid synes kart er veldig spennende og brukte mange timar på mine foreldre sine kartpermar. Eg sleit med å finne fram på Østlandet dei første sesongane mine, men fra H15-16 var eg blant dei beste. Da eg var rundt 18 år, bestemte eg meg for å satse for å bli så god som mulig, og det har eg ikkje angra på sidan.
Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre, og hvordan har det hjulpet deg?
Eg har lært veldig mykje om meg sjølv og korleis eg reagerer i ulike situasjonar. Samt mykje om planlegging og det å gjere jobben kvar dag, som eg sikkert kan få bruk for seinere.
Hvor hardt satser du på å bli best mulig...?
Eg føler eg har satsa alt eg har kunne, men eg har så klart gjort veldig mange feil på vegen. Så eg kunne nok blitt bedre om eg hadde unngått dei feila.
Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019?
Østfold har alle forutsetningar for å arrangere eit veldig bra VM, med utmerka terreng og historisk sett eit av områda der orientering står sterkast. Vi har mykje bra og variert terreng i Norge, og det er fint og naturlig at dei VM-arrangementa som Norge har hatt, går litt på rundgang i landet.
Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?
Du må være ein sterk løper i tungt terreng og beherske terrengtypen teknisk. Vanskeligere enn det er det nok ikkje.
Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?
For andre orienteringsløpere vil eg anbefale å ta ein tur til terreng meir ute ved kysten, i forhold til VM og publikumsløp-terrenga, også. Som meir normal turist er jo Fredriksten festning å anbefale, samt Østfolds skjærgård.
Hva er best ved Østfold?
Veldig bra o-terreng både for gammel, ung og VM-løparar. Mykje engasjement for din lidenskap, uansett kva det er.