Ikke mindre enn 88 medaljer har blitt tatt av en løper fra Østfold-klubbene i VM-historien. Fram til VM i august i 2019 skal vi presentere disse. Birgitte Husebye er nummer 13 ut i vår serie; Østfolds VM-medaljører.
Fakta:
Navn: Birgitte N. Husebye
Alder:Fyller 47 i år
Sivil status:Samboer, 2 barn
Bosted:Fredrikstad
Klubber (du har løpt/løper for):Fredrikstad SK
VM-medaljer:Gull VM stafett 1999, bronse VM stafett 2001, 2003, 2004
VM-deltakelser:1999, 2001, 2003, 2004
Andre meritter:5.plass VM langdistanse 2004, 2 EM-gull stafett 2002, 2000, EM- bronse, langdistanse og kortdistanse 2002, 5 NM-gull senior
Hva gjør du i dag?
Jobber som landslagstrener og prosjektleder for jenteprosjektet, Norges Orienteringsforbund. Høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, hvor jeg underviser i blant annet orientering.
Hva er ditt beste VM-minne?
Når jeg ble verdensmester i stafett sammen med Hanne, Hanne og Elisabeth.
Og ditt verste VM-minne?
VM langdistanse i Sveits 2003, 35 grader i skyggen før start, klarte ikke ta til meg nok drikke underveis, gikk på en kjempesprekk, kaldsvettet og surret rundt i skogen. Ingen god opplevelse.
Hva er det med VM?
Det er den viktigste konkurransen for en o-løper, det er en real fight mot andre som har gått all in for nettopp denne konkurransen.
Festligste VM-bankett-øyeblikk?
For meg er ikke det et øyeblikk, men husker best alle de artige bankettantrekkene vi brukte på de ulike VM bankettene.
Hvordan har ditt forhold til o-sporten utviklet seg gjennom livet ditt?
Fikk o-idretten inn med «morsmelken», da både mamma og pappa løp orientering. Vi var mye i skogen og skogen ble tidlig min arena, der elsket jeg å leke, sommer som vinter. I barne- og ungdomsårene prøvde jeg flere idretter før jeg begynte med orientering. Det tok noen år før jeg fikk tak på orienteringen, men året jeg var 16 begynte jeg å mestre det bra. Fra da ble det full satsning helt frem til VM i Sverige i 2004. Nå i den senere tid har jeg engasjert meg både som landslagstrener og barneidrettstrener.
Hvilke egenskaper fra toppsatsingen har du tatt med deg videre og hvordan har det hjulpet deg?
Være på forskudd, gjøre optimale forberedelser, holde fokus og bevare roen spesielt i stressede situasjoner. Å være på forskudd gir meg god oversikt over hverdagen og hvilke oppgaver som må forberedes. Jeg tror at gode resultater, uansett arena (hverdag/idrett/jobb), ikke er tilfeldige men et resultat av gode forberedelser, derfor ønsker jeg å være godt forberedt spesielt på situasjoner som betyr noe.
Hvor hardt satset du på å bli best mulig - og hvorfor ble du ikke enda bedre...?
Når jeg var midt oppe i satsningen var min opplevelse at jeg satset alt jeg kunne, alle valg ble tatt med tanke på å bli bedre, idretten ble satt først og hverdagen lagt opp deretter. Når jeg snur meg tilbake er det sikkert flere ting jeg kunne ha gjort bedre, kanskje spesielt det «å slippet meg mer løs» i konkurranse situasjonen.
Holder du deg i form, og savner du toppformen?
Jeg savner ofte den følelsen av å «fly bortover i terrenget», men holder meg i relativt god form. Som landslagstrener ser jeg verdien av å følge utøverne i skogen, så det er en stor motivasjonsfaktor til å holde formen vedlike.
Har du etter karrièren funnet noe som gir deg like mye som o-satsingen ga?
Ja, men på andre måter.
Hva sier du til at Østfold skal være vertskap for VM i 2019?
Utrolig gøy at det endelig skal være et O-VM i Østfold, og det første VM uansett idrett. Østfold er et område mange o-løpere fra ulike nasjoner har kjennskap til og det vil derfor bli en real fight.
Vil du bidra til arrangementet og/eller være til stede på VM?
Ja, jeg vil være en del av den norske VM-troppen.
Hvordan blir man verdensmester i Østfold i 2019?
Jeg tror terrenget utøveren møter vil by på varierende utfordringer fra teknisk krevende i detaljert terrengbilde til mer grovorientering hvor du virkelig får målt krefter med terrenget.
Hva bør folk få med seg når de er i Østfold?
Å gå barbeint på svabergene og nyte Østfoldkjærgården.
Hva er best ved Østfold?
Kort vei til sjøen. Fantastisk o-terreng!